Bonart

Joan Antoni Samaranch, del museu olímpic de Barcelona a la Sala Barceló de Ginebra / Juan Antonio Samaranch, del museo olímpico de Barcelona a la Sala Barceló de Ginebra

por Ricard Planas Camps (Director de bonart)

Bonart nº 111, Enero 2009

La seva doble vessant d'home d'esport i d'art, de cultura en general, ha provocat que reiteradament hagi fet confluir ambdós àmbits. Una bicefàlia que al nostre país té altres exemples reeixits com el de Francisco Godia, qui també va crear una fundació dedicada a l'art –i que ara ha estrenat nova seu–, tot i la seva fal·lera pels automòbils. Joan Antoni Samaranch, practicant de jove del món de l'hoquei, a banda d'ésser un dels artífexs dels Jocs Olímpics de Barcelona 92, amb tot el que va suposar de descoberta creativa de Catalunya al món –André Ricart, Mariscal, La Fura del Baus...– ara acaba de ser un dels comissionats per donar forma a l'altra gran operació artística catalana i espanyola, la Sala Barceló de Ginebra. Amb ell repassem, en to distès, aquests i altres temes, com per exemple l'ampliació del museu olímpic de la capital catalana, que com el museu de Lausana, ell ha iniciat i potenciat.

bonart. Anem a pams. El 21 de març del 2007 es va inaugurar oficialment el Museu Olímpic i de l'Esport de Barcelona, a Montjuïc, al costat de l'Estadi Olímpic i del Palau Sant Jordi. Es va aconseguir quinze anys després dels Jocs del 92, amb un projecte dels arquitectes Toni Camps i Xavier Basiana, amb un pressupost de vuit milions d'euros i amb un recull exhaustiu de tota la seva col·lecció d'objectes relacionats amb l'olimpisme. L'objectiu del museu és impulsar els valors esportius com la solidaritat, el treball o la constància. Què me'n diu?

Joan Antoni Samaranch. N'estic orgullós i, a més, té bona acollida. És la continuació d'un petit museu que hi havia, un record dels Jocs Olímpics de Barcelona, que no li agradava a ningú, perquè estava darrere de l'estadi i sense cap mena de sentit museístic ni de dignificació. La qüestió és que avui dia li hem fet un tomb radical.

ba. Què l'impulsa a engrescar-se en un assumpte com aquest?

J.A.S. Aconseguir reforçar la visualització de l'esport en general, a banda del futbol, que no necessita ajudes, i fer-ho amb un museu i des de Barcelona, Catalunya.

ba. A banda de la història dels Jocs i del muntatge amb conceptes expositius del segle XXI, també hi fan exposicions temporals.

J.A.S. I això no acaba aquí, perquè ara ja tenim projectat, no només projectat sinó també pressupostat, un centre d'estudis olímpics. Això podria estar acabat en un any i mig o dos. En aquest centre d'estudis jo hi deixaré tota la meva documentació de la història de l'esport.

ba. Així ens apropem una mica més al que va crear a Lausana.

J.A.S. Sí, però no es pot comparar, el d'aquí és més petit.

ba. El de Suïssa també el va impulsar vostè i disposa d'importants col·leccions. Com s'ho va fer? Vincular art i esport no és fàcil.

J.A.S. Sí, el museu actual va ser una idea meva i allò va ser difícil, perquè per fer el museu vam haver de trobar entre setanta i vuitanta milions de dòlars de l'època. Vam fer un mur d'honor, amb unes pedres enormes, cada pedra porta un nom i representa un milió de dòlars de donació dels anys vuitanta. Per cert, hi ha bastants noms catalans i de la resta d'Espanya. També bastants artistes de Catalunya representats. No ens podem queixar.

ba. No estem parlant de quantitats petites, i menys ara. Tornarem a parlar del tema després amb la cúpula de l'artista Miquel Barceló.

J.A.S. Sens dubte, però la cultura és sempre un valor afegit. Avui dia el museu de Lausana és la casa internacional de l'esport olímpic. El nostre museu de Barcelona té una dimensió més de proximitat, de l'esport català i espanyol, tot i que també té visió internacional.

ba. Parlem del seu dinamisme cultural que l'ha portat fins a veure in situ , no tothom ho pot dir, la cúpula de Miquel Barceló. De fet, va estar present en l'acte d'inauguració de la macropintura mural.

J.A.S. Hi vaig assistir perquè em van fer de la comissió que ha gestionat aquesta obra de Barceló per a les Nacions Unides. La idea jo crec que va ser del rei d'Espanya, en una visita que va fer a Nacions Unides ara fa quatre o cinc anys. Quan estava visitant aquesta sala no hi havia pràcticament res i el director de Nacions Unides a Ginebra li va dir que buscaven un patrocinador. Ell va respondre que potser ho faria Espanya, que ja ho havia fet una vegada l'any 1936 amb un altre artista català i espanyol, Josep Maria Sert, i va quedar molt bé. Llavors, es va comprometre a fer-ho i, aleshores, el ministre d'Exteriors, Miguel Ángel Moratinos, va fer una comissió i va encarregar a un ambaixador que estava a prop de les Organitzacions Internacionals a Ginebra, que es diu Joan Antoni March i que és mallorquí, que organitzés l'acció.

ba. Com es va desenvolupar el projecte?

J.A.S. Va fer una comissió, bastant nombrosa, perquè totes les empreses que hi contribuïen es feien membres. Per cert, hi ha moltes empreses catalanes; la primera, “la Caixa”, també hi ha Gas Natural, i d'altres com Repsol o Telefónica, que han contribuït decisivament.

ba. Amb la pluja de crítiques que està rebent pel que ha costat, perquè no agrada, com valora una operació d'aquesta magnitud? És una bona manera de posar els nostres artistes a la primera divisió?

J.A.S. En Barceló ha fet dues grans obres: la que acabava d'inaugurar a Ginebra i una capella a Palma de Mallorca, que és una obra sobretot de ceràmica. La de Mallorca és una intervenció que frapa. No estem gaire acostumats que dins una catedral, que per mi és la més bonica d'Espanya, hi hagi aquella capella, encara que es va tenir l'encert de no posar-ho en un lloc principal. Amb tot, jo diria que al 70% de la gent li agrada i al 30% no. En canvi, la sala dels Drets Humans i l'Aliança de Civilitzacions del Palau de les Nacions o la Sala Barceló, com se l'ha rebatejat, és diferent.

ba. En quin sentit?

J.A.S. Doncs que són, si no erro, 1.400 metres quadrats d'una cúpula que l'han fet nova, han hagut de fer un suport de ferro, i que recorda una mica, no gaire per això, les coves d'Artà. Els colors no són agressius, els colors són càlids, és una cosa de molt bon gust. Agrada en general, no frapa, no és com la que hi ha a la catedral de Mallorca que és impressionant, aquí no, aquí no quedes impressionat, quedes seduït.

ba . I a part de la qüestió estètica –que ha comportat tanta controvèrsia com el pressupost–, com a operació per situar un artista en l'escala internacional no deixa de ser ben pensat. Suposo que el que també succeix és que en moments de crisi les inversions en cultura sempre es qüestionen.

J.A.S. Es qüestiona que si mig milió ha vingut d'una partida o d'una altra. Jo dic que l'operació del Barceló a Suïssa és una operació de prestigi per als mallorquins, per als catalans i per als espanyols de primera magnitud i que això passarà a la història. Ara, jo no sé com ho faran allà perquè la gent ho pugui visitar, ja que per entrar hi ha molta vigilància.

ba. Haurem d'utilitzar les noves tecnologies, les recreacions en 3D i de totes aquestes derivacions.

J.A.S. Potser sí però a més preparen una exposició itinerant de com es va fer. Aquesta exposició em sembla que anirà a tot el món, als principals museus del món i, per cert, vindrà al CaixaFòrum Barcelona i al de Madrid. Valdrà la pena.

ba. Parlem d'altres temes culturals. Després dels Jocs Olímpics, no exempts de controvèrsia pel tema de la censura, com ambaixador a la Xina, quina impressió ha rebut de la seva cultura i art?

J.A.S. No descobreixo res dient que és una superpotència mundial. En Art també crec que hi ha molt bones propostes que s'han pogut veure en diferents exposicions repartides per tot el món. Potser s'ha valorat en excés, pel seu potent mercat, però la qualitat hi és. Vaig fer un intensiu i vaig sortir del país amb tres-cents quilos de llibres…

ba . De catàlegs!

J.A.S. No, no, de regals de tota mena però un bon gruix de catàleg d'art. Com a curiositat em van regalar una escultura feta amb trossos de l'acer de l'estadi i una cosa més exòtica però divertida: una carabassa en forma de pilota de futbol.

ba. De la potència de la Xina passem a una escala més propera, la catalana. Com percep el moment actual i les inversions en cultura?

J.A.S. La irrupció dels col·leccionistes privats darrerament és impressionant i molt engrescadora. Per mi, en aquests moments hi ha una persona que es mereix un gran homenatge i que és potser la persona que aquests últims anys ha fet més per la cultura i l'art de Catalunya, l'Antoni Vila Casas. En Vila Casas té unes col·leccions i uns museus repartits entre Barcelona i l'Empordà impressionants.

ba. I ara, inaugura un nou espai de 6.000 metres quadrats al 22@.

J.A.S. Sí, sí, admirable. És molt interessant que empresaris privats es moguin amb aquesta actitud de mecenatges, ja que econòmicament ho podrien dedicar a altres coses. El que falta és que se li reconegui més el que han fet i fan, fins i tot oficialment. I parlant de mecenatge cultural, des de Girona cal valorar especialment la tasca cultural que Arcadi Calzada està fent a la Fundació Caixa Girona. És per treure's el barret. Que una caixa petita com Caixa Girona pugui fer el que fa, especialment a nivell artístic però també amb el festival de Cap Roig a Calella de Palafrugell, no deixa de tenir un valor afegit. També, naturalment, des de l'Obra Social de “la Caixa” estem important el model CaixaForum arreu i Girona rebrà un bon impuls per la seva tasca continuada. Un model, el CaixaForum, que a banda de Madrid potser també arribarà a altres indrets d'Espanya.

Juan Antonio Samaranch, del museo olímpico de Barcelona a la Sala Barceló de Ginebra

Por Ricard Planas Camps

Director de bonart

Su doble vertiente de hombre de deporte y de arte, de cultura en general, ha provocado que reiteradamente haya hecho confluir ambos ámbitos. Una bicefalia que en nuestro país tiene otros ejemplos logrados como el de Francisco Godia, quien también creó una fundación dedicada al arte –y que ahora ha estrenado nueva sede–, a pesar de su debilidad por los automóviles. Joan Antoni Samaranch, practicante de joven del mundo del hockey, aparte de ser uno de los artífices de las olimpiadas de Barcelona 92, con todo lo que supuso de descubierta creativa de Cataluña al mundo –André Ricart, Mariscal, La Fura del Baus...– ahora acaba de ser uno de los comisionados para dar forma a la otra gran operación artística catalana y española, la “sala Barceló” de Ginebra. Con él repasamos, con tono distendido, éstos y otros temas, como por ejemplo la ampliación del museo olímpico de la capital catalana, que como el museo de Lausanne, él ha iniciado y potenciado.

bonart. Vamos paso a paso. El 21 de marzo de 2007 se inauguró oficialmente el Museo Olímpico y del Deporte de Barcelona, en Montjuïc, al lado del Estadio Olímpico y del Palau Sant Jordi. Se consiguió quince años después de los juegos del 92, con un proyecto de los arquitectos Toni Camps y Xavier Basiana, con un presupuesto de ocho millones de euros y con una recopilación exhaustiva de toda su colección de objetos relacionados con el olimpismo. El objetivo del museo es impulsar los valores deportivos como la solidaridad, el trabajo o la constancia. qué me dice.

Joan Antoni Samaranch. Estoy orgulloso y, además, tiene buena acogida. Es la continuación de un pequeño museo que había, un recuerdo de los Juegos Olímpicos de Barcelona, que no le gustaba a nadie, porque estaba detrás del estadio y sin ningún tipo de sentido museístico ni de dignificación. La cuestión es que hoy día le hemos dado un cambio radical.

ba . ¿Qué le impulsa a animarse en un tema como éste?.

J.A.S. Conseguir reforzar la visualización del deporte en general, aparte del fútbol, que no necesita ayudas, y hacerlo con un museo y desde Barcelona, Cataluña.

ba. Aparte de la historia de los juegos y del montaje con conceptos expositivos del siglo XXI, también hacen exposiciones temporales.

J.A.S. Y eso no acaba aquí, porque ahora ya tenemos proyectado, no sólo proyectado sino también presupuestado, un centro de estudios olímpicos. Eso podría estar acabado en un año y medio o dos. En este centro de estudios yo dejaré toda mi documentación de la historia del deporte.

ba. ¿Así nos acercamos un poco más a lo que creó en Lausanne.?.

J.A.S . Sí, pero no se puede comparar, el de aquí es más pequeño.

ba. El de Suiza también lo impulsó Usted y dispone de importantes colecciones. ¿Cómo se lo hizo? Vincular arte y deporte no es fácil.

J.A.S. Sí, el museo actual fue una idea mía y aquello fue difícil, porque para hacer el museo tuvimos que encontrar entre setenta y ochenta millones de dólares de la época. Hicimos un muro de honor, con unas piedras enormes, cada piedra lleva un nombre y representa un millón de dólares de donación de los años ochenta. Por cierto, hay bastantes nombres catalanes y del resto de España. También bastantes artistas de Cataluña representados. No nos podemos quejar.

ba. No estamos hablando de cantidades pequeñas y menos ahora. Volveremos a hablar del tema después con la cúpula del artista Miquel Barceló.

J.A.S. Sin duda, pero la cultura es siempre un valor añadido. Hoy en día el museo de Laussane es la casa internacional del deporte olímpico. Nuestro museo de Barcelona tiene una dimensión más de proximidad, del deporte catalán y español, aunque también tiene visión internacional.

ba. Hablamos de su dinamismo cultural que lo ha llevado hasta ver “in situ”, no todo el mundo lo puede decir, la cúpula de Miquel Barceló. De hecho, estuvo presente en el acto de inauguración de la macropintura mural.

J.A.S. Asistí porque me hicieron de la comisión que ha gestionado esta obra de Barceló para las Naciones Unidas. La idea, yo creo que fue del rey de España, en una visita que hizo a Naciones Unidas ahora hace cuatro o cinco años. Cuando estaba visitando esta sala no había prácticamente nada y el director de Naciones Unidas en Ginebra le dijo que buscaban a un patrocinador. Él respondió de que quizás lo haría España, que ya lo hizo una vez en el año 1936 con otro artista catalán y español, Josep Maria Sert, y quedó muy bien. Entonces, se comprometió a hacerlo y, entonces, el ministro de exteriores Miguel Ángel Moratinos hizo una comisión y encargó a un embajador que estaba cerca de las Organizaciones Internacionales en Ginebra, que se llama Joan Antoni March y que es mallorquín, que organizara la acción.

ba. ¿Cómo se desarrolló el tema?.

J.A.S. Hizo una comisión, bastante numerosa, para que todas las empresas que conribuían se hacían miembros. Por cierto, hay muchas empresas catalanas, la primera la Caixa, también Gas Natural y otros como Repsol, Telefónica ... que han contribuido decisivamente.

ba . ¿Con la lluvia de críticas que está recibiendo por lo que ha costado, porque no gusta, cómo valora una operación de esta magnitud? ¿Es una buena manera de poner a nuestros artistas en la primera división?.

J.A.S. Barceló ha hecho dos grandes obras: la que acababa de inaugurar en Ginebra y una capilla en Palma de Mallorca; que es una obra sobre todo en cerámica. La de Mallorca es una intervención que impresiona. No estamos muy acostumbrados a que dentro de una catedral, que para mí es la más bonita de España, haya aquella capilla, aunque se tuvo el acierto de no ponerlo en un lugar principal. Con todo, yo diría que al 70% de la gente le gusta y al 30% no. En cambio, la sala de los Derechos Humanos y la Alianza de Civilizaciones del Palau de las naciones o la “sala Barceló”, como se lo ha renombrado, es diferente.

ba. ¿En qué sentido?.

J.A.S. Pues que son, si no me equivoco, 1.400 metros cuadrados de una cúpula que la han hecho nueva, han tenido que hacer un soporte de hierro, y que recuerda un poco, no mucho por eso, a las cuevas de Artà. Los colores no son agresivos, los colores son cálidos, es una cosa de muy buen gusto. Gusta en general, no entusiasma, no es como la que hay en la catedral de Mallorca que es impresionante, aquí no, aquí no quedas impresionado, quedas seducido.

ba. Y aparte de la cuestión estética -que ha comportado tanta controversia como el presupuesto- como operación para situar a un artista a nivel internacional no deja de ser pensándolo bien. Supongo que lo que también sucede es que en momentos de crisis las inversiones en cultura siempre se cuestionan.

J.A.S . Se cuestiona que si medio millón ha venido de una partida o de otra. Yo digo que la operación del Barceló en Suiza es una operación de prestigio para los mallorquines, para los catalanes y para los españoles de primera magnitud y que eso pasará a la historia. Ahora, yo no sé cómo lo harán allí para que la gente lo pueda visitar, ya que para entrar hay mucha vigilancia.

ba. Tendremos que utilizar las nuevas tecnologías, las recreaciones en 3D y de todas estas derivaciones.

J.A.S . Quizás sí pero además preparan una exposición itinerante de cómo se hizo. Esta exposición me parece que irá a todo el mundo, a los principales museos del mundo y, por cierto, vendrá al CaixaFòrum Barcelona y al de Madrid. Valdrá la pena.

ba. Hablamos de otros temas culturales. ¿Después de los juegos olímpicos, no exentos de controversia por el tema de la censura, como embajador en la China, ¿qué impresión ha recibido de su cultura y arte?.

J.A.S. No descubro nada diciendo que es una superpotencia mundial. En Arte también creo que hay muy buenas propuestas que se han podido ver con diferentes exposiciones repartidas por todo el mundo. Quizás se ha sobrevalorado en exceso, por su potente mercado, pero la calidad está. Hice un intensivo y salí del país con trescientos kilos de libros

ba. ¡De catálogos!.

J.A.S. No, no, de regalos de todo tipo pero un buen grueso de catálogo de arte. Como curiosidad me regalaron una escultura hecha con trozos del acero del estadio y una cosa más exótica pero divertida: una calabaza con forma de pelota de fútbol.

ba. De la potencia de la China pasamos a una escala más próxima, la catalana. Cómo percibe el momento actual y las inversiones en cultural.

J.A.S . La irrupción de los coleccionistas privados últimamente es impresionante y muy estimulante. Para mí, en estos momentos, hay una persona que se merece un gran homenaje y que es quizás la persona que estos últimos años ha hecho más por la cultura y el arte de Cataluña, Antoni Vila Casas. Vila Casas tiene unas colecciones y unos museos repartidos entre Barcelona y el Empordà impresionantes.

ba . Y ahora, inaugura un nuevo espacio de 6.000 metros cuadrados en el 22@.

J.A.S. Sí, sí, admirable. Es muy interesante que empresarios privados se muevan con esta actitud de mecenazgos, ya que económicamente lo pueden dedicar a otras cosas. Lo que falta es que se lo reconozca más lo que ha hecho y hace, incluso oficialmente. Y hablando de mecenazgo cultural, desde Girona hay que valorar especialmente la tarea cultural que Arcadi Calzada está haciendo en la Fundación Caixa Girona; es para sacarse el sombrero. Que una caja pequeña como Caixa Girona pueda hacer lo que hace, especialmente a nivel artístico pero también con el festival de Cap Roig en Calella de Palafrugell, no deja de tener un valor añadido. También, cómo no, desde la Obra Social de la Caixa estamos exportando el modelo Caixaforum por todas partes y Girona recibirá un buen impulso por su tarea continuada. Un modelo, el Caixaforum que aparte de Madrid quizás también llegará a otros lugares de España.

Todos los artículos que aparecen en esta web cuentan con la autorización de las empresas editoras de las revistas en que han sido publicados, asumiendo dichas empresas, frente a ARCE, todas las responsabilidades derivadas de cualquier tipo de reclamación