L`Avenç

Exhumació o excavació?

por Josep M. Muñoz

L`Avenç nº 299, febrero 2005

Les conseqüències de la guerra civil espanyola del 1936-1939 han perdurat llargament en el temps. En primer lloc, perquè, en acabar la contesa, el règim franquista no va buscar la reconciliació, sinó, tot al contrari, va maldar per esborrar l’altre bàndol, el dels derrotats. La política de memòria del règim va ser clarament i deliberadament discriminatòria: n’hi havia uns, els caiguts “por Dios y por la patria” que mereixien ser recordats públicament. A molts dels altres, als morts republicansque jeien en fosses comunes, se’ls va negar fins i tot la possibilitat de ser enterrats dignament.

La Transició va produir l’anhelada reconciliació, però va deixar també els seus derrotats: o, si es vol, els seus oblidats. Aleshores es va confiar que el pas del temps esborraria les ferides i els records de la guerra del 1936, que per a les noves generacions arribaria a ser tan llunyana com la guerra del Francès. Aquesta actitud, que ha estat titllada amb tota precisió d’injusta i d’irresponsable, ha estat majoritàriament assumida fins ara. De fet, no ha estat fins als darrers mesos que s’ha començat a obrir la possibilitat de reparar l’oblit.

Les iniciatives de la societat civil, com les que ha emprès des de l’any 2000 l’Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica, juntament amb les de caire polític i institucional, com la constitució l’octubre passat d’una comissió governamental ad hoc, estan permetent, en efecte, l’inici seriós d’una política de recuperació de la memòria històrica i de reparació de l’honor i la dignitat de les víctimes del franquisme.

En aquest context, la qüestió de les fosses comunes ha passat a un primer pla. Arreu d’Espanya, i particularment a llocs on la repressió franquista fou brutal, com a la comarca del Bierzo (Lleó), però també a tot Castella i a d’altres zones, s’han emprès campanyes d’obertura de les fosses. Amb la consciència que si no es fa ara, ja serà tard: les generacions que van viure la guerra es van extingint, per raons d’edat, i amb elles el seu testimoni imprescindible. Per això en aquest dossier hem dedicat una atenció especial a l’excavació duta a terme l’estiu passat a Villamayor de los Montes (Burgos), en la qual va prendre part Francesc Torres, que té al darrere una trajectòria artística llarga i coherent, on la reivindicació de la memòria històrica de la guerra civil ocupa un paper central. Les seves fotografies, que il•lustren tot el dossier, permeten una confrontació, distanciada i respectuosa, amb la realitat esgarrifosa de la mort.

Francisco Etxeberria i Ángel Fuentes, que van estar al capdavant d’aquesta exhumació burgalesa, on van aparèixer quaranta-set cossos, ens aporten el seu testimoni professional –des del camp forense i arqueològic, respectivament– i al mateix temps absolutament compromès amb la recuperació de la memòria històrica de les víctimes.

L’extensió d’aquesta voluntat de recuperació ha fet que alguns governs autònoms, com els d’Andalusia i el País Basc, hagin elaborat una normativa pròpia per a l’obertura de fosses. A Catalunya s’està a punt d’aprovar una normativa semblant, que ha elaborat una Comissió Interdepartamental específica, constituïda a principis de l’any 2003 i que va rebre poc després el mandat parlamentari, a instàncies d’ERC, d’establir un cens de les persones desaparegudes i d’elaborar un mapa de les fosses comunes a Catalunya. El procés d’elaboració d’aquesta normativa ha paralitzat mentrestant les iniciatives d’obertura de fosses que han anat sorgint a Catalunya, i han creat una polèmica que hem mirat també de reflectir en el nostre dossier.

En síntesi, la polèmica se centra en la qüestió de qui té dret a obrir una fossa. Per a la Comissió Interdepartamental de la Generalitat que ha elaborat el protocol que és actualment en tràmit d’aprovació, es tracta sempre d’una exhumació forense, que únicament pot ser promoguda pels familiars de les víctimes que hagin pogut justificar documentalment que el seu parent és enterrat en una fossa determinada i que en volen recuperar el cos. A més, i en base als estudis històrics que ha dut a terme la Comissió, s’argüeix que la gran majoria de les fosses comunes avui existents a Catalunya –de les quals n’hi ha unes 150 localitzades– contenen els cossos de soldats dels dos exèrcits enfrontats.

La llarga estabilització del front de guerra en una línia marcada pels rius Noguera Pallaresa, Segre i Ebre i, posteriorment, la retirada de l’exèrcit republicà cap a la frontera francesa explicarien la tipologia fonamentalment distinta de les fosses comunes a Catalunya, on, a diferència de Castella o Andalusia, hi hauria només algunes poques fosses –com les de la comarca del Pallars– que allotgen afusellats per la repressió franquista. Això fa, com ha explicat a L’AVENÇ el secretari de la Comissió, Apel•les Carod-Rovira, que les previsions del govern de la Generalitat siguin que a Catalunya a penes una desena de fosses comunes compleixen els requisits que en permetran la seva obertura. La resta, pel seu caràcter massiu i per la presència de soldats que és impossible d’identificar, no seran exhumades. En aquest sentit, la prova pilot duta a terme l’estiu passat per l’esmentada Comissió en una fossa de Prats de Lluçanès (Osona) sembla avalar la postura governamental.

Per contra, altres sectors, universitaris i professionals, com el dels arqueòlegs, discrepen d’aquest criteri, i consideren, tal com explica Xavier Menéndez, que les fosses comunes pertanyen al patrimoni arqueològic de Catalunya. Per tant, proposen que la normativa a aprovar s’adeqüi a la legislació catalana del patrimoni cultural, que s’adoptin els criteris de metodologia arqueològica i antropològica, que es defineixi un projecte marc d’investigació de la guerra civil que englobi la recuperació de les fosses, i, finalment, que es garanteixi la professionalitat dels treballs d’exhumació. Aspectes que de ben segur no són negligits en el protocol en curs, però que deixen a l’aire l’interrogant més gran: qui té dret a obrir una fossa? I amb quina finalitat? Esperem que el dossier doni algunes respostes a aquests interrrogants.

Todos los artículos que aparecen en esta web cuentan con la autorización de las empresas editoras de las revistas en que han sido publicados, asumiendo dichas empresas, frente a ARCE, todas las responsabilidades derivadas de cualquier tipo de reclamación