L'Avenç S.L., empresa editora d'aquesta revista, ha arribat a un acord amb RBA Libros S.A. mitjançant el qual aquesta editorial ha entrat a formar part del seu capital social amb una participació del 50%. L'acord entre L'Avenç i un dels principals grups editorials del país permetrà a la nostra empresa, a través d'una ampliació de capital, disposar de més recursos per reforçar el nostre renovat projecte cultural i empresarial, justament en el moment en què L'Avenç es disposa, d'aquí a pocs mesos, a celebrar el seu trentè aniversari.
Com ja saben els subscriptors i els lectors fidels de la revista, L'Avenç ha impulsat en els darrers anys un important procés de renovació, amb un disseny i una maquetació nous (estrenats arran del número 300) i amb l'ampliació dels seus continguts al conjunt de les humanitats. Amb l'aspiració de consolidar un projecte de qualitat, pensat per al lector, la nostra publicació ha ampliat el seu equip de col·laboradors i ha redissenyat el seu web (www.lavenc.cat). A més, el mes de maig passat L'Avenç va estrenar noves instal·lacions al Passeig de Sant Joan, núm. 26, de Barcelona, a l'edifici seu de la Biblioteca Arús.
L'Avenç s'associa, doncs, amb RBA per impulsar el seu projecte cultural, mitjançant un acord que culmina un període de renovació a fons de la revista, i que, al mateix temps, li obre noves perspectives.
De fet, l'associació amb un grup editorial com RBA neix d'una voluntat reiteradament assenyalada de reforçar empresarialment la nostra revista. En l'editorial del número 300 de L'Avenç, sense anar més lluny, déiem: «Per arribar al núm. 300, hem fet un llarg camí, no exempt de dificultats. La nostra aspiració és assolir ara un grau més gran de professionalització, que permeti a la revista arribar a un nou públic i esdevenir un clar punt de referència en un món sotmès a les exigències del mercat però necessitat també de productes de qualitat i rigor.»
En aquest sentit, pensàvem que el nostre projecte de renovació estaria mancat sense una renovació de l'estructura empresarial. Per dir-ho breument, ja no féiem la revista que féiem fa trenta anys, però seguíem fent-la com ara fa trenta anys. Aquesta voluntat de més gran professionalització és, per tant, el que ha guiat l'acord assolit.
Però pensem també que l'acord d'associació entre L'Avenç i RBA va més enllà d'un afer privat entre dues empreses editores. Des de L'Avenç hem sostingut, en diverses ocasions, que la situació actual de desconcert, i fins de malestar, que es detecta en la cultura catalana requereix dues menes de respostes. L'una és, sens dubte, l'acció decidida dels poders públics en favor de la cultura (i això vol dir situar la inversió cultural en nivells europeus, i també, i entre altres coses, consolidar polítiques estructurals i eficients en favor de les publicacions en llengua catalana). L'altra, tan o més necessària que la primera, passa per la implicació del sector privat, de les grans empreses editorials, en l'edició en llengua catalana. I és per això que entenem que l'aposta de RBA pel renovat projecte cultural i empresarial de L'Avenç és també, i per damunt de tot, una aposta per la llengua i la cultura catalanes.
Aquest acord –que arriba, insistim, quan L'Avenç encara el seu trentè aniversari–, culmina, doncs, una etapa. Una etapa al llarg de la qual la nostra revista s'ha erigit, per la seva durada i per la seva qualitat, en una de les referències imprescindibles de les publicacions culturals a casa nostra. Però entenem que, sobretot, l'acord assolit n'obre una altra, d'etapa. Una nova etapa orientada a fer una revista encara millor, i a ampliar l'oferta editorial i cultural de L'Avenç. Aquest és el nostre renovat compromís amb els subscriptors i amb els lectors de la revista que són, al capdavall, els qui han fet possible la realitat present de L'Avenç. A tots ells, moltes gràcies.